آموزش طراحی با نوید باقرپور- عناصر اصلی بصری(نقطه):
عناصر اصلی بصری(نقطه): بطور کلی، عناصر نقطه، خط، سطح و حجم، عناصری هستند که پدیدههای سه بعدی موجود در فضا را میسازند و در اصطلاح هنری به آنها عناصر جرمی – فضایی «Mass – Space Elements» میگوئیم. هر شکلی را در طبیعت میتوان، به یکی از این عناصر و یا ترکیبی از آنها، خلاصه و ساده کرد.
این چهار عنصر اصلی را که ما همواره در طبیعت میبینیم و درباره آنها فکر میکنیم، در رابطه با نور، رنگ، حرکت و زمان قابل تغییرند، و در صورتی که در اندازه، شکل، موقعیت، جهت و تراکم آنها تغییراتی داده شود، تنوع بیشماری مییابند و به مفاهیم تازهتری بدل میشوند، که از این راه، امکانات بیانی بیشماری در آفرینش آثار هنری، در اختیار هنرمند قرار میگیرد.
اینک به بررسی هر یک از چهار عنصر بصری اصلی میپردازیم:
نقطه
نقطه از دیدگاه ریاضی، عنصری است که هیچ گونه بعدی ندارد، فضائی را اشغال نمیکند، در ابتدا و انتهای هر خط به وجود میآید و بدین لحاظ ارزش بصری ندارد. اما از دیدگاه هنریهای تجسمی عنصری است بصری. اثر نوک مداد یا قلم ما بر روی یک کاغذ سفید، نقطه کوچکی است که در خود به اندازه لازم انرژی بصری ذخیره دارد، و قادر است توجه هر چشمی را به خود جلب نماید. نقطه سادهترین و کوچکترین عنصر بصری است، اما در عالم هنرهای تجسمی، شکل و اندازه نقطه، در موقعیتهای مختلف تغییر میکند، به طوری که مثلا، لکهای ابر در آسمان، ساختمانی در مجموعه یک شهر، قایقی در دریا، «نقطه» محسوب میشود.
بنابراین باید توجه داشت که نقطه به نسبت محیط و فضای اطراف خود، نقطه خوانده میشود. مثلا پنجره روشن یک ساختمان در شب از فاصله دور، یک نقطه به نظر میآید، حال اگر به آن ساختمان نزدیک شویم و در کنار پنجره قرار بگیریم، دیگر نقطه به حساب نمیآید. تصور همه ما از شکل نقطه، دایرهای کوچک است، در حالی که نقطه، به شکلهای دیگر هندسی نیز ظاهر میشود مانند، مربع، مربع مستطیل، مثلث، بیضی و غیره و یا اصولاً شکل هندسی ندارد مانند، اثر پا روی برف، اثر انگشتان بر صفحه کاغذ، پرندهای در آسمان و نظایر اینها.
یک نقطه کوچک در خود دارای چنان انرژی و نیروئی است که چشمها را به طرف خود جلب میکند و به عنوان آغاز یک تجربهی بصری، در راه شناخت مبانی ارتباطات بصری به کار
در پایان می خواستم به چند نکته اشاره کنم : ما به هر یک از مبتدیان و دوست داران هنرهای تجسمی توصیه می کنیم به تنهایی کار نکنند ، بلکه بکوشند گروهی را تشکیل دهند و مکان مناسبی را پیدا کنند و به لوازم مناسب و ادبیات مناسب از لحاظ تئوری و عملی برای طراحی دست یابند. ارتباط داشتن با نزدیک ترین مدرسه نقاشی،ثبت نام در آن ،یا مشاوره ضروریست.
در این شرایط از طریق کار منظم و مرتب می توان به سواد حرفه ای طراحی دست یافت.